Как се става пчелар?

Вижте във видеото по-долу
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Всичко за пчелите

Животът им преминава в усилен труд, от който благоприятстват не само любителите на меда, но и цялата природа. Те опрашват огромно количество растения и култури, които иначе не биха оцелели без тези малки крилати труженици. Ефектът и значението, които те имат върху околната среда са меко казано огромни.  Редно е кажем, че освен мед, те са отговорни за произвеждането и на много други полезни неща:

  • Пчелен прополис;
  • Пчелен восък;
  • Пчелно млечице;
  • Прашец и др.

Всички тези крайни суровини имат своето полезно приложение в множество индустрии като медицина, козметика, хранително-вкусова промишленост, стоматология и още много. Пчелите са едно жужащо богатство. И е добре да разберем това навреме.

https://zapchelite.podobri.org/wp-content/uploads/2022/04/honeycomb-with-bees-2-min-scaled.jpg

Интересни факти за пчелите

Има много интересни факти за тези същества, които не знаем, но биха ни изумили. Може би бихме се учудили колко дълго живеят – в активния период малко над месец, но продължителността на живота им зависи от това в кой месец са се излюпили. Например,тези, които са се появили на бял свят през март, ще живеят едва 30 дни, а тези, които се е излюпили през септември – близо 200! Могат да летят с до 32 километра в час. Тази скорост е жизненоважна, защото жужащите ни приятели посещават между 50 и 100 цвята на едно пътуване, за да съберат мед. И цялото това летене води до производство на 1/12-та от чаена лъжичка мед, направена с нектар от над два милиона цвята. Това е количественото изражение на живота им. Един от най-интересните факти, на който сме попадали е, че те имат способността да разпознават лицата на различни хора.

Колко живее пчелата?

Животът им е различен като продължителност, в зависимост от периода на годината. През активния сезон на събиране на нектар и правене на мед той е много по-кратък, а в зимните месеци е по-дълъг. Колко живее се определя от това кога се е родила. Например, тези, които са се излюпили в периода май-юли, биха имали средна продължителност на живота си между двадесет и девет и тридесет и три дни, а такива, които са се излюпили в месеците между август и октомври – няколко месеца. Най-дълго живеят тези, които са се появили през август, а най-малко – излюпените през април. Обитателят на кошера с най-дълъг живот е царицата. Нейният живот може да достигне до пет години. Търтеите са с продължителност на живот от четири до шест седмици.

Как общуват пчелите?

Множество неща около тях са изумителни и общуването не прави изключение. Те си “говорят” като използват движения. По-специално – задната част на тялото си. Различните начини, по които я мърдат са различни сигнали и съобщения до останалите жужащи представители на кошера. Множество научни специалисти са се опитвали да определят различните движения, които наподобяват интересен пчелен танц. Разшифрована е част от тяхната комуникация и се предполага, че движенията им сигнализират къде е пчелното гнездо, къде може да се намери прашец/нектар, както и да бъде дадена команда за спиране.

Как пчелите правят мед?

Няма дете или внуче на пчелар, което да не е задавало въпроси като “Колко крила имат пчелите?”, “Какво значи жуженето?”, “Как пчелите правят мед?” и много други. Животът им се върти около правенето на мед. Това е сложен и много интересен процес, който може да бъде сравнен с вълшебство. Различните пчели летят и събират нектар и го преработват. Течността в нектара (водата) се изпарява при преработката. Ето какъв е самият процес:

  1. Нектарът се събира;
  2. В кошера работничките го поставят в килийки;
  3. Чрез въздуха в кошера се изпарява водата от нектара и се сгъстява и превръща в мед;
  4. Медът се обогатява с различни полезни органични ензими, белтъци и много други полезни вещества;

Можем да различим различни видове мед според билките, които са събрани при паша, а самият мед може да бъде нектарен и манов.

Нектарният мед може да бъде само от едно растение (акациев, например) или такъв, който е получен от нектара на няколко растения. Мановият мед се получава при преработка на маната и се различава по цвят и състав. Той е много по-тъмен и може да кристализира още в клетките на кошера.

Видове пчели

В пчелното семейство има три основни роли – царицата, търтеите, които я оплождат и работничките. По света има множество различни видове – над двадесет хиляди. За жалост много малка част от тях правят мед. Това не е много известен факт, но ние познаваме най-вече тези, които със своя неуморен труд ни носят хранителното злато, което наричаме мед.

Пчелите в България

За жалост тенденцията е пчелни семейства в България да умират. Темата е проблемна и се дължи най-вече на употребата на пестициди, които унищожават пчелните семейства и кошери. Проблемът е голям и е в световен мащаб, но не са много страните, които са взели адекватни мерки за неговото решаване. В нашата страна интерес към пчеларството има и стават все повече хората, които искат да отглеждат и да се грижат за пчели. По нашите земи пчеларството се е развивало добре още преди идването на Аспарух, а народът ни е възпял трудолюбивите насекоми в песни, приказки, поговорки и поверия. Само един чудесен пример е това, че ако човек сънува пчели, които събират мед го чака голямо богатство.

Източник

[1] Отглеждане на пчели – ръководство за начинаещи пчелари – Д-Р ИЛИЯН ГЕЧЕВ