Как да опазим пчелите

В този раздел ще откриете пет начина по които всеки един от нас може да допренесе към опазването на пчелните популации.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

1. Засадете цветя в двора си или ги поставете на терасата.

Може би най-големият проблем свързан с намаляването на пчелните популации е липсата на достатъчно  източници на храна и безопасни местообитания, където те да построят домовете си. Засаждането на цветя, богати на цветен прашец и нектар е способно да допринесе за по-голямото изобилие от храна и да върне пчелните популации в урбанизираните райони. Най-добрият избор за цветя или по големи растения, които може да засадите са теменужки, зюмбюли, минзухари, кукуряк, нарцис, иглики, лалета, декоративна дюля, жълтурче, лофант, астра и други.

2. Подкрепете местни пчелари или акции за опазване на пчелите.

Ако нямате двор или тераса, а искате да допринесете за опазването на пчелите, може да го направите, като си осиновите кошер от нашите приятели от Истински мед, като просто натиснете бутона в менюто “Осинови си кошер”. Освен удовлетворението, от факта, че сте помогнали в борбата с намаляването на пчелните популации, ще получавате и мед в замяна на добрия жест.

3. Засадете дърво

Ако имате голям двор или вила едно от най-хубавите неща, които може да направите е да засадите цъфтящо дърво. Едно пролетно дръвче дава хиляди цветове, които служат за храна на пчелите, а смолата се използва като градивен материал за домовете на пчелите. Най-добрите сортове са бяла акация, липа и леска, но и всеки друг вид цъфтящо дърво е страхотен избор. Ако не разполагате с такова място, можете да се включите в някоя от многобройните акции по залесяването и така да дадете вашия принос към опазването на пчелите.

4. Спрете или намалете използването на пестициди

Ако сте земеделски производител или просто използвате пестициди в двора си ви призоваваме да спрете или намалите количествата им. Прекомерното използване на синтетична тор и химикали може да убие цели пчелни популации. Вместо това може да използвате естествена тор, получена чрез компостиране.

5. Направете си хотел за насекоми

Много лесно всеки от нас може да си направи или закупи хотел за насекоми. Това дава подслон за пчелите. Място, където те могат да изградят своя дом. Голяма част от пчелите са „единаци“ така че това не означава, че ще привлечете цяла пчелна популация в двора си.